Малките роботи правят големи неща

Сервизиране на машините от разстояние и 5G технологии въвеждат в I-smart фабриката на бъдещето

В света на производството машините са навсякъде, във фабриката на бъдещето по-голяма част от процесите се управляват дистанционно. Но знаем ли всъщност колко са важни малките колаборативни роботи, роботизираните механични ръце? Te работят на пълни обороти на MachTech&InnoTech Expo 2019 от 15 до 18 април в Интер Експо Център.

Всяка монотонна дейност може да се прави вече от машина, всички pick and place процеси могат бързо да се извършват от иновативните механичните ръце, малките роботи са изключително прецизни. И ако това до момента главно се случваше в електрониката, машиностроенето, металообработката, все по-ключово и важно място заемат тези роботи в хранително-вкусовата, опаковъчната и бутилиращата индустрия.

Роботът събира и ягоди

За първи път в Европа на MachTech&InnoTech Expo Делта Мехатроникс представи своята марка роботи. Предимствата на робота са в неговата изключителна прецизност до 2-3 стотни от секундата и неговата цена. Използва се главно в електрониката, за асемблиране на всякакви детайли. В Холандия разполага с повече функции и възможности. Роботът може да събира ягоди. Всичко зависи от правилното задание, трябва софтуерът да се настрои по правилния начин, коментираха от Делта Мехатроникс. Основното предизвикателство пред налагането на роботите е да се научат бъдещите оператори да работят с тях. Ако нуждата от роботизираните ръце е осъзната и се направи инвестицията, допълнително обучението при работата с тях върви ръка за ръка.

Продължаваме с pick and place роботите на Бимекс с марките Мазак и Кавазаки, които се използват в хранително-вкусовата промишленост, в електрониката, медицината и фармацията.

В I-smart фабриката на бъдещето освен роботизиране на всички процеси се предлага вече от тази година и сервизиране на машините от разстояние. Отдалеченото сервизиране вече се прилага в заводите в Япония, от тази година и в заводите във Великобритания. За Европа официално новата услуга ще бъде демонстрирана на ЕМО Hannover през септември, съобщи Ботьо Георгиев, управител на Бимекс. Освен     че във фабриката на бъдещето машините работят в синхрон с облачните технологии, във Великобритания вече работят по въвеждането на 5G.

Полимерният робот може и да се къпе

Да ви запознаем и с робота IGUS – на водещата световна компания за полимерни изделия. Той е подходящ за всякакъв вид промишлени дейности. Не е толкова прецизен, но за тройно по-ниската си цена с подобен клас модели е префектно решение. Няма нужда от поддръжка, от смазване, износоустойчив е, което означава, че е дълъг срокът на трайност на частите преди да се сменят, коментира инж. Христо Биндев, продуктов мениджър лагери и защитни покрития на Хенлих. Роботите IGUS за разлика от своите конкуренти могат да се къпят без проблем, без опасност да ръждясат, защото за произведени изцяло от полимери. Компанията предлага на вниманието на посетителите и машини за почистване на въздуха в производствените помещения.

Роботи и коботи в хранителната индустрия

ABB и тази година се фокусира върху предлагането на своя нов модел колаборативен робот, който няма да ви удари и ще спре веднага щом го докоснете. На изложението след като поставите визитната си картичка, с едната си ръка той ще я прибере, а с другата ще ви каже благодаря с пакетче бонбони. И докато миналата година FANUC представи своя кобот, тази година на изложението MachTech&InnoTech Expo правят премиера за България на пуснатият от миналата година в производство SCARA робот. Той се използва за вграждане  в различен тип машини, поточни линии, в конвейр, за асемблиране на елементи. Сега компанията таргетира специфичен пазар, на който иска да се представи за първи път в България - хранително-вкусовата индустрия.

Реалното приложение на роботите може да се превърне в мисия невъзможна, ако още в университетите, студентите не изучават предимствата на роботиката във всички сфери на индустрията. Затова бизнесът иска да бъде все по-близо до университетите, да работи с тях, с преподавателите и най-вече със студентите. В момента по този начин работят от BGROBOTS заедно с русенския университет „Ангел Кънчев.“ 

Прецизни роботи и в университетите

На MachTech&InnoTech Expo тази година за първи път посетителите разгледаха директно робота KUKA Ready 2 Educate. Той е специално създаден за нуждите на университетите. Има всички функции, с които разполага и всеки друг робот. Предимствата за студентите са, че се използва много по-подробен и интуитивен софтуер, с който лесно работят младите изследователи. Предлага се в три варианта на обучение - за начинаещи, за напреднали и за професионалисти.  На световно ниво е представен миналата година и вече се използва в университети в Германия и Унгария. KUKA Ready 2 Educate е на близо 50% по-ниска цена за нуждите на образователните институции.

 

MachTech&InnoTech Expo продължава до 18 април. През 2020 г. светът на автоматизацията и роботиката ще отвори врати от 6 до 9 април отново в Интер Експо Център.

Повече за акцентите на изложението и съпътстващата програма може да прочетете на machtech.bg. Актуални снимки и видео вижте във фейсбук страницата на Интер Експо Център.