Код: дигитална индустрия в България

Нашият нов колега коботът, „заработи“ в i-smart фабриката

на бъдещето в Интер Експо Център.

В ерата на „умните“ технологии дигитализацията е ключовият фактор за развитието на индустрията, а международното специализирано изложение MachTech&InnoTech Expo на едно място събира технологичните гиганти в бранша.

Това е единственият форум в България за машини и технологии в металообработката и барометър за технологичното развитие главно на металургията, но и на всички сектори в икономиката.

Изключителен интерес от професионалистите в бранша- над 4000 специализирани посетители пристигнаха от 26 до 29 март на MachTech&InnoTech Expo. Около 50% ръст в посещенията тази година отчитат организаторите от Интер Експо Център. MachTech&InnoTech Expo 2018 запази своята лидерска позиция и устойчив ръст на изложителите, площите и посетителите. Близо 80% от изложителите са на мнение, че ще участват и следващата година. 70% от фирмите на колективния австрийски щанд също са доволни от клиентите, с които са се срещнали, съобщиха от Австрийското посолство.

„Много добрите посещения от специалисти са причина да се включим и в следващото издание на MachTech&InnoTech Expo”, каза Милена Кацарска, мениджър продажби на Тrumpf, България. Компанията е водеща в листовата обработка и в топ пет в света в индустриалното машиностроене. Но преди всичко участието е имидж за бранд като Trumpf, коментира Кацарска. Това е доказателство за високото признание на индустрията за MachTech&InnoTech Expo,  което продължава да се развива с бързи темпове.

С по-голям щанд тази година участва и българската компания Euromarket. Доволни сме от посещенията и със сигурност ще участваме и следващата година, категоричен бе мениджър “Mетал” Добромир Петков.

И технологични гиганти като Fanuc и Yaskawa ще покажат своите най-нови решения в Интер Експо Център и през 2019 г.

Неслучайно, заради добрата организация, присъствието на най-добрите технологични компании, доброто местоположение, MachTech&InnoTech Expo става предпочитаното изложение, на което водещите световни компании се представят, за да покажат своите постижения на бизнеса в България.

Най-новите продукти и иновативни решения на над 150 водещи световни компании в сектора като Fanuc, Кuka, Yaskawa, Mazak, Kawasaki, Trumpf бяха представени чрез техните български и регионални представителства. Освен от България, участваха и фирми от Полша, Унгария, Китай, Италия, Турция, Швеция, Румъния, Израел.

За първа година в изложението участват големи български производители като Раис, Ваптех, Ай Ес Ел Фотоникс.

Изключително разнообразие от инструменти, машини и технологии в машиностроенето и металургията видяха посетителите от 26 до 29 март в Интер Експо Център. Най-голям интерес предизвикваха мобилните индустриални роботи и колаборативните роботи. Специални сензори предупреждават за доближаване на човек или обект и сблъсъците са сведени до минимум. Колаборативните роботи са произведени да работят с хора, те реагират при допир и не застрашават човека, а работят с него като с колега. На тези предимства наблягаха и компаниите в своите презентациии в рамките на съпътстващата програма.

Представете си различен модел фабрика - абсолютна чистота, мобилни роботи, които извършват повтарящи се движения и оператори, които следят производството през компютър, таблет или телефон.

С i-smart фабрика на бъдещето като тази на Mazak решаваме критичния проблем с липсата на персонал, но също така намаляваме разходите за труд и времето за производство. Информацията за производството се събира в smart box и е достъпна отвсякъде. Най-новото е, че вече се кодира и криптира, което увеличава сигурността. Мониторингов софтуер управлява машините и следи за статуса на всяка една поотделно. Основният плюс сега е, че не само пряко операторите имат достъп до тези данни, но с цялата налична информация разполага управленския екип на фабриката. Прави се анализ на алармените съобщения, с което във фабриките в Япония, САЩ и Великобритания престоят при машините е намалял с 15%.  Всичко е възможно- планиране и анализ на работата и ефективността. Фабриката поддържа и инструментален магазин, с който се наблюдава и управлява инструменталното стопанство.

Всичко се управлява, с един клик машината спира, с едно движение се мащабира и се подготвя 3D симулация. Автоматизацията датира от  80-те г. на 20 век, но сега контролът е пълен 24 часа в денонощието през телефон и таблет от всяка точка на света чрез роботи и други системи за автоматизация.

В съвременния глобален свят, когато конкуренцията води до максимално изтискване на цените само инвестициите в интелигентни технологии оптимизират производството и намаляват разходите.

Започва ера, я която не просто има недостиг на квалифицирана работна ръка, има недостиг на работна ръка въобще, коментира Яспер Сон, Mobile Industrial Robots, Denmark. Как ще населяваме нашите градове и фабрики без хора? Ако в момента един робот струва 20 000 евро и работи 2000 часа на месец, разходът за него излиза едно евро на час или 3 лева. Тoва прави средно 600 лева на месец. Роботът работи по-евтино отколкото човек. А се очаква до 2025 г. цените на колаборативните роботи падне със 60%. Може ли роботът да ни замести, дали искаме просто да действаме или ще направим всичко възможно да му въздействаме и да го управляваме. Без човека работата на робота не може да бъде оценена и управлявана. Нека изградим фабриката на бъдещето заедно. Затова лидерите в бранша се събират на едно място чрез своите български и регионални представителства тук в Интер Експо Център. 

В съвременния глобален свят, когато конкуренцията води до максимално изтискване на цените само инвестициите в интелигентни технологии оптимизират производството и намаляват разходите.

С практически казуси и демонстрации Sofia Industrial 3D Printing forum доказа, че използването на 3D принтирането в индустрията като добавъчно производство намалява до 80% времето за работа и разходите. Материалните отпадъци са сведени до минимум. 3D принтирането става все по-приложимо, защото прави продуктите по мярка. А живеем в епоха, когато клиентът иска всичко по индивидуален размер и форма. Освен това материалодобавъчното производство може да произвежда различни модели наведнъж. Все повече компании купуват собствени принтери, вместо да залагат на външни компании, които да свършат тази услуга. Не само това, предпочита се изграждането на принт ферми. С тях големите принтери се заместват с по-малки, които извършват по-специализирани дейности и процеси.

3D принтирането поглежда толкова напред, че виждаме как след години произвежда елементи на водорасли.

И тази година, MachTech&InnoTech Expo и единственото изложение в България за водния сектор Вода София се проведоха паралелно.

Другата година двете международни изложения ще се разделят, защото ще покажат нова и по-богата идентичност. Вода София ви очаква в началото на март, а MachTech&InnoTech Expo в средата на април 2019 г., съобщиха организаторите от Интер Експо Център.