МachTech&InnoTech Expo 2019 вдъхнови  ученици от ТУЕС

На изключителен интерес от студенти и ученици се радва MachTech&InnoTech Expo.  Всеки ден групи от ученици посещаваха изложението за автоматизация, роботика,3D проектиране и моделиране, което се проведе от 15 до 18 април в Интер Експо Център.

Ученици от 12 клас от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Техническия университет- София  останаха изключително впечатлени от експонатите на изложението.

ТУЕС е в тясна връзка с висшето образование и бизнеса като бързо се нареди сред предпочитаните училища в България.

Младите изследователи видяха как големите машини отливаха фини детайли, на щанда на Aramet, от машините на марката ERMAKSAN всички получиха по едно метално цвете. Изключително впечатлени сравняваха коя от фирмите прави най –прецизни отлятите с лазер детайли.

Преминаха през KUKA Ready 2_Educate, където видяха на живо как се работи с интуитивния софтуер на робота. Работата с него се превърна в истинско забавление.

ABB впечатли младежите с два интерсни робота, на базата на модела pick and place работеше на закрито, но дори на открито може да му бъдат зададени параметри за сигурност и да спре ако те бъдат преминат. Най-интересен за младежите бе коботът YuMi, който с едната ръка вземаше визитни картички, а с другата благодареше с желирани бонбони. С това компаниите показват, че сферите на приложение на роботите могат да са безгранични. Допълнително компанията предложи на учениците възможност да влязат в примерен завод благодарение на техниките за виртуална реалност.

Бързината на FANUC SCARA робот също беше впечатляваща, с изключителна лекота  написа собственото си име с малки кръгли топчета, със същата лекота би могъл да го прави с капачки, с бисквити, с бонбони и всякакви изделия за хранително-вкусовата индустрия.

MachTech&InnoTech Expo разби мита, че в България няма пазар за роботите, за автоматизираните машини. Напротив. Учениците разбраха, че тук са се сключили огромни сделки и са продали машини за стотици хиляди евро. Български производители купуват роботи, за да подобрят производството си. Български автоматизирани и роботизирани решения също преобърнаха представите на младите изследователи. Роботизирани системи за заваряване и рязане представи пред учениците българския производител Kiberys, чиито офис е в Стара Загора, но прави
напълно оборудвани автоматизирани системи за строителната и автомобилната индустрия, машиностроенето и строителството на кранове по цял свят. Те използват и собствен софтуер под марката Кимекс.

Електрониката и автоматизацията на процесите беше изключително интересна.

Видяха как студентите от русенския университет за изработили успешен протип на автомобил за състезания с помощта на тясната връзка с бизнеса. Компанията BGROBOTS е изработила частите на болида. От друга страна се впечатлиха и от състезателния автомобил на световноизвестната маркa HAAS Automation, представен на MachTech&InnoTech Expo от производителя на машини с ЦПУ-  TEXIMP

Симулациите на процесите по автоматизиране на производството накара учениците да дирижират технологичните процеси сами, почувстваха се изключително удобно в света на технологиите.

 

Повече за акцентите на изложението и съпътстващата програма може да прочетете на machtech.bg. Актуални снимки и видео от MachTech&InnoTech Expo вижте във фейсбук страницата на Интер Експо Център.