Симулациите спестяват безкрайните подобрения на машините в производството

Rocky DEM e софтуерно чудо на техниката – симулация с потоци от частици във всички сфери на индустрията

Осигуряването на симулационната среда в индустрията е революционно решение. Симулациите пресъздават реална среда. Симулациите спестяват безкрайни подобрения в индустрията, в България всъщност те не се прилагат. Това коментира Бальо Динев, изпълнителен директор на Давид Холдинг и управител на Спейскад на презентация на най-новите симулационни решения на компанията по време на MachTech&InnoTech Expo 15-18 април 2019 година.

Десет пъти по-малка е вероятността да се направят грешки при създаването на реалния прототип на машината, допълни Динев. Всъщност няма по-важно от това да се определят първо нуждите на специфичното производство, да се направят симулациите, докато продуктът бъде финализиран и тогава да се пристъпи към реалния технологичен процес.

Да се обърнем към симулациите, а не към CAD системите, които са вторичен продукт, подчерта още Динев. В България тези софтуерни решения в различните сфери на индустрията не се прилагат, емпиричният изследователски метод е все още с най-широко приложение у нас.

Rocky DEM е чудо на техниката, досега единствено част от научната фантастика. Симулацията с потоци от частици се прилага  в миннодобивната индустрия, в строителството, в земеделието дори. Двама производители в момента използват изключително важната роля на симулациите. Единият цели да оптимизира плуговата техника. Другият иска да оптимизира разтворите в системите за сепариране на слънчоглед. Неговите мулти възможности  за симулация на обработка на не-кръгли форми на частици са безкрайни, може да симулира счупване на частици без загуба на маса или обем например в земеделието, да визуализира процеса на износване например на гуми.

Може да се следи процесът на движения на багери и кофи с инертни материали, самосвали и транспортни средства, машини и процеси за скрининг и сортиране, машини и процеси за сушене, процеси и машини за опаковане на насипни материали, машини за разпръскване на торове и обработка на почвата, моделиране на бетонови силози за съхранение на зърнени храни. Rocky DEM е уникален софтуер, който пресъздава напълно автентично реалната среда. Частиците приемат всякакви правилни и неправилни форми, ето че пресъздавате реално движението на ечемик и портокали. Бизнесът може да прави симулации на сложни и свободни движения, симулации на модели на счупване, моделиране на потока в течности, 3D модификация на износване на повърхността, статистика на сблъсъци, термично моделиране.

Симулационните модели на Siemens, които представи Спейскад, имат безкрайни възможности. Възможна е симулация на големи асемблирани модели. Приложението за флуидна симулация е номер едно в света в процеса на леене на метали. Q -Form e симулация на пластична деформация на металите. Да се симулира целият технологичен процес е постижимо предизвикателство. Q-Form е руски продукт 6 пъти по-евтин от по-скъпата швейцарска лицензия например. Възвръщаемостта е огромна без щети oт закъснение. В процеса на леене всеки детайл е важно да се достави навреме, а за всеки момент на забавяне сваля цената.

Симулацията на процеса на термична обработка разширява възможностите пред бизнеса. Тримесечно обучение на един служител гарантира по-добра производителност в бъдеще.

Moidex 3D е симулация на формообразуване на пластмаси. Симулациите са интуитивен продукт. Широко се пренебрегва от производителите на шприц форми, още по-силно от тези, които ги поръчват. Софтуерните решения се предлагат с тримесечна безплатна лицензия, с възможност да се изпробват възможностите, които дават. Инженерната симулация изисква 100% посвещаване на кадърен инженер, а инвестицията се връща многократно.

Автоматизацията, роботизацията и възможностите на симулацията са изключителни възможности за придобиване на пазарно предимство, а с правилното им прилагане инвестицията се възвръща многократно.

Единадесетото издание на MachTech&InnoTech Expo продължава до 18 април. Очаквайте следващото издание от 6 до 9 април 2020 година. Запазете датата.

Повече за акцентите на изложението и съпътстващата програма може да прочетете на machtech.bg. Актуални снимки и видео вижте във фейсбук страницата на Интер Експо Център.