Механичните ръце на MachTech&InnoTech Expo 2017

Те са бързи, пъргави и сръчни. Могат да извършват сложни дейности и операции – по най-деликатния начин и с изключителна точност. Не, не става въпрос за екип от опитни хирурзи. Тук говорим за механичните ръце на международното изложение за индустриални машини, оборудване и инструменти MachTech&InnoTech Expo 2017, което се провежда в столичния Интер Експо Център от 4 до 7 април.

Разхождайки се из залите на специализирания форум ще забележите: механичните ръце са навсякъде!

Те играят шах...

„Сред акцентите на участието ни са корпоративните роботи“, споделя Момчил Якимов, „Ръководител продажби“ в Солтех ЕООД, направление CAD/CAM. Той посочва двата колаборативни робота, разположени върху специален плот. Между двете машини е поставена шахматна дъска. Малките машини се различават от едрогабаритните си събратя със своята компактност и копиране на механиката на човешката ръка. Това им позволява да работят там, където се изисква голяма прецизност.

За да покажат неограничените възможност на „механичните ръце“, изложителите от Солтех са ги програмирали с шахматна партия между Веселин Топалов и Руслан Пономарев. „Пожелавам на MachTech&InnoTech Expo да се развива все така възходящо“, казва Момчил Якимов, отчитайки, че през тази година са увеличени изложбените площи на специализирания форум.

Някои са предназначени за индустрията

Посещавайки многобройните щандове в изложбените зали, продължаваме да откриваме впечатляващи машини. Такива са тези на Panasonic - разположени на щанда на Евромаркет Метал. „Нашите роботи са заваръчни, обхващайки целия процес“, коментира Георги Митев, инженер по продажбите в Panasonic. Като сфера на приложение на двата специализирани робота той посочва заваръчната индустрия. „Бъдещето на тези машини е те да стават все по-гъвкави и интегрирани за заваряване на различни продукти“, казва той.

„На щанда ни виждате роботи на YASKAWA“, казва Здравко Здравков, представител на „Каммартон България“. Основното приложение е заваряване, носене и местене, допълва той, посочвайки някои от машините. Здравко Здравков е категоричен, че тези машини са подходящи при повторяеми процеси и серийно производство, защото механичните ръце могат да извършват много пъти едно и също движение с голяма точност – до осем хилядни от милиметъра! Освен това са подходящи за работа на места, застрашаващи човешкото здраве и живот. „Бъдещето на производството е роботизацията“, прогнозира Здравков.

Роботите отдавна произвеждат и... роботи

А всъщност отдавна роботи произвеждат роботи, напомня ни Ивайло Иванов, сервизен инженер в Aramet Robotics, която е разположила на щанда си няколко „механични“ ръце. „Тези роботи у нас се използват основно за заваряване, но могат да се прилагат и в много други сфери, като медицината например“, коментира той.

„Това са демо роботи“, сочи към двата робота, разположени в единия край на щанда Стоян Тонев, мениджър „Продажби“ в Хофман Консулт България. През тази година роботиката е основният акцент на компанията. „Вярваме, че този отрасъл има бъдеще в България“, казва Тонев. Разположени в модеререн контейнер, двете машини определено защитават отлично репутацията си, защото от началото на изложението не спират да извършват сложни операции и движения под любопитните погледи на посетителите, които могат да следят на живо всеки техен ход, благодарение на прозрачните стени.